Review iPhone X

Review iPhone X

iPhone X marchează cea mai mare schimbare de design pentru Apple de la iPhone 6 încoace.

Cu tradiționalul buton home eliminat, un ecran “decupat” în partea superioară și margini foarte subțiri, iPhone X schimbă în mod semnificativ experiența de utilizare cu care fanii mărcii s-au obișnuit în ultimii ani. De regulă, indiferent cât de bună pare la prima vedere, o schimbare este primită cu reticență.

Principala explicație este că, după ce te-ai obișnuit ani de zile cu un lucru și ți-ai format practic un tabiet, este greu să faci o schimbare pentru a te adapta la ceva nou. Chiar și atunci când schimbarea implică doar modul în care folosești telefonul mobil din buzunar sau geantă.

Specificații iPhone X:

  • ecran de 5.8 inch cu rezoluție 1125 x 2436 pixeli
  • chipset Apple A11 cu procesor six-core
  • 3 GB RAM
  • 64 GB sau 256 GB memorie internă
  • cameră foto de 12 MP / dual 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare iOS 11

iPhone X schimbă complet percepția despre Apple datorită introducerii unui model complet nou, cu margini foarte subțiri. Designul este unul elegant, iar telefonul și ecranul au colțuri rotunjite. Partea frontală este acoperită în proporție de 83% de ecran, singura excepție fiind zona superioară, unde există o parte “decupată”. În cadrul procesului de redesign, Apple a renunțat inclusiv la clasicul buton Home, ale cărui funcții au fost preluate acum de o serie de gesturi implementate în iOS și, respectiv, de FaceID, despre care vom vorbi ulterior.

Spatele este realizat din sticlă, ceea ce a permis implementarea încărcării wireless. Personal apreciez telefoanele cu spate din sticlă, chiar dacă efectul negativ este reprezentat de urme și amprente.

 

Ansamblul camerei foto a fost amplasat în colțul stânga-sus, iar cei doi senzori sunt poziționați în plan vertical, spre deosebire de așezarea orizontală de la iPhone 8 / iPhone 8 Plus.

Părțile laterale au fost realizate din aluminiu, care asigură o rezistență sporită. Butonul de Silent și cele pentru volum sunt amplasate pe laterala stângă, în timp ce butonul de Power este poziționat în dreapta. Lipsește jack-ul de 3.5 mm pentru căști, însă în pachet există inclusiv un adaptor de la 3.5 mm la Lightning, în cazul în care vrei să folosești alte căști decât cele din pachet.

Din punct de vedere hardware, Apple a mizat în continuare pe un chipset proprietar, de data aceasta Apple A11 Bionic, echipat cu un procesor hexa-core tactat la 2.39 GHz (procesor dual-core Monsoon și procesor quad-core Mistral), la care se adaugă o nouă premieră: primul chip grafic dezvoltat de Apple. Telefonul beneficiază de 3 GB RAM și oferă 64 sau 256 GB de memorie internă, fără posibilitatea extinderii prin carduri microSD.